Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Моринська сільська рада» (код ЄДРПОУ: 26490792) був реорганізований і увійшов до складу Звенигородської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-70 - Метастудія (Вінниця)
Vlada.ua - розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування

Святкування Масляної

     Свято Масляної прийшло до нас з прадавніх часів. Масляна зустрічає весну і проводжає зиму, пригощаючи перед Великоднім постом смачними млинцями та варениками в сметані, з медом та хорошим настроєм. Не обминуло свято і село Моринці. 26 березня пройшло масове народне гуляння «Красна Масляна» на центральній площі села, біля Будинку культури. Розпочалося гуляння винесенням ляльки Масляної та веселим хороводом. Жителі та гості села мали змогу скуштувати смачні млинці та вареники, як безкоштовно , так і платно. Безкоштовно пригощали масляними ласощами всіх бажаючих  господині «Зеленого туризму» Чепурна Віра Стефанівна та Шліхта Лідія Стефанівна. Це і вареники  з сиром , і млинці різні за смаком та навіть за кольором. Зварили та пригощали безкоштовною, а головне дуже смачною рибною юшкою, депутат районної ради Зарубайко Василь Іванович та сільський голова Євгеній Володимирович Штанько.

     В зв’язку з тим , що цей захід був благодійним і потрібно було зібрати кошти для поранених бійців АТО, різноманітні смаколики Масляної продавалися по символічних і доступних цінах. Їх продавали активні жителі села Лілія Зоркіна,    Олена Бургела, Тетяна Назарова , Віктор Зоркін. Долучилися до них гостя із села Шевченкове Людмила Доробалова, яка теж зробила свій внесок в цю акцію. Учасники дійства мали можливість приймати участь у різноманітних ігрових програмах  та конкурсах,головним атрибутом яких були млинці , вареники, а також гиря вагою у 32 кілограми. Переможцям вручали  солодкі призи для дітей,  дорослим – Шампанське.

     Споглядати концертну програму мали змогу  сидячи на солом’яних тюках та лавках. Найактивнішим учасником концерту був народний самодіяльний хор Моринського Будинку культури, керівник Євдокія Лапська. У його виконанні прозвучали веселі та бадьорі твори. Учасники колективу активно були задіяні у всьому заході: і співали , і танцювали, водили хороводи та приймали участь у іграх та конкурсах.

    Особливим сюрпризом став виступ дитячого духового оркестру під керівництвом Шліхти Миколи Юхимовича. І особливість його полягає в тому, що складається він переважно з дівчаток. Глядачі підбадьорювали їх гучними та шаленими оплесками.  

     Дарували свої пісні та хороший настрій і учасники гуртка вокального співу : Валентина Слива, Олена Норенко, Лариса Відоменко,Станіслав Хоренко, Альбіна Кулик, Роман Мороз.  

На свято Масляної завітали і гості. Вітала земляків та  подарувала пісенний подарунок директор Звенигородського Будинку культури Любов Іванівна Кононенко.  До неї приєдналися гості із сусіднього дружнього села Шевченкове: Наталія Карпенко, Вадим Прищепов, Оксана Клименко  та дитяче вокальне тріо у складі Ані та Аліни Клименко і Софії Кривошеї. Вони щиро вітали моринчан із святом і дарували пісенні подарунки. 

   Проводжали Масляну великим веселим хороводом. Кожен хотів доторкнутися до неї та сфотографуватись. Адже той, хто торкнеться Масляної цілий рік матиме достаток і благополуччя. А щоб весна прийшла з теплом, добром, Божою Благодаттю за давнім прадавнім звичаєм піднесли жертву, спаливши Масляну, а з нею всі негаразди, біль, горе, розчарування. В цей день просили пробачення один в одного за свої навмисні і ненавмисні думки та вчинки.

   А допоможе всім очиститись від усього негативного «Пасхальний» піст. То ж нехай  в святому вогні Масляної згорять всі наші біди і негаразди, а тепло вогню подарує нам  віру в завтрашній день.

    Автор статті                    Альбіна Кулик

« повернутися до списку новин


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Rda.org.ua, Rayrada.org.ua, School.org.ua, Osv.org.ua

Логін: *

Пароль: *